AKCE: Do 5. 5. přidáváme dárek k objednávce nad 1800 Kč - nové kontrastní leporelo ABAKUK v hodnotě 290 Kč

Jak nás trápil potisk látek

O Ababu

Látka. Naprosto klíčový komponent, který potřebujeme pro výrobu téměř všech našich hraček. Nebo ještě přesněji, potištěná látka. Tou to vlastně celé začalo, když se Ababu ještě jmenovalo Co budu dneska šít a Jitka začala nabízet vlastním designem potištěné látky, ze kterých si šikovné i začínající švadlenky mohly snadno ušít hračku.


A na kvalitně potištěných látkách samozřejmě stojí i všechny naše ušité produkty. Jenže za tím slovem “kvalitně” se právě často skrývá velké trápení. Je to řetězec mnoha různých aspektů, které spolu souvisí, až si kolikrát říkáme, že je potisk látek opravdová alchymie. Protože i na tom závisí výsledná kvalita našich hraček, která je často vizuální, rozhodli jsme se vám tyto úskalí zjednodušeně popsat a vysvětlit.

Prvním aspektem je materiál. Až na některé výjimky, jako jsou třeba kapsáře z nepromokavé kočárkoviny, tiskneme naše motivy na 100% bavlnu. Proč? Asi dokážete odhadnout. Bavlna je velmi oblíbená pro svou měkkost, příjemný pocit na dotek, dobrou absorpci vlhkosti a schopnost dýchat, což ji činí ideální volbou nejen pro oblečení a domácí textilie, ale také na látkové výrobky a hračky pro nejmenší. Snadno se na ni tiskne a přitom si stále zachovává svou jemnost, která je na hračkách a pomůckách pro miminka důležitá. Tyto skvělé benefity plynou z toho, že je bavlna přírodní textilní vlákno, jenže v tom je paradoxně ten kámen úrazu, pokud dojde na digitální potisk látky a očekávání, že bude výsledek vždy stejný a perfektní.

Tak například barevný odstín potisku je pro nás vůbec nejdůležitější, protože stálou kolekci hraček tvoří motivy zvířátek v konkrétních barvách, které se opakují v různých produktech a ty jsou samozřejmě vzájemně kombinovatelné. Když si tedy do výhodné sady poskládáte třeba 5 hraček v motivu lišky, je přirozené očekávat, že se jedná o stejnou kolekci a produkty tedy budou mít stejný odstín oranžové.



Bohužel to ale není tak jednoduché, jak se může zdát a na vině je souhra hned několika faktorů. Výslednou kvalitu i odstín potisku na 100% bavlně ovlivňují vnější podmínky, jako je například teplota a vlhkost vzduchu. Zjednodušeně řečeno digitální potisk látky může ovlivnit počasí. Záleží ale také na samotné látce před potiskem, která je k nám dovážena. Tím se vracíme na začátek, tedy, že bavlna je přírodní materiál, a kruh se uzavírá. I když potisk necháváme dělat stále na stejnou látku, nikdy nebudeme mít záruku, že se daná látka vyrobila za naprosto stejných podmínek a postupů. Pěstování, sběr a následné zpracování bavlny také ovlivňuje mnoho faktorů a je to naprosto přirozené.

Dalšími nedokonalostmi potisku jsou drobné bílé tečky. Ty jsou přirozenou součástí našich potištěných látek a hraček, a nejsou považovány za vadu. Vznikají také během tisku tím, že se na látce vyskytují drobné částečky prachu a vláken, které se pak odchlípnou a na místě tak vzniknou nepotištěné tečky. Jako druhou jakost označujeme látky, na kterých jsou bílá místa už viditelně větší nebo zasahují třeba do obličeje zvířátka. Takové hračky najdete v kategorii Ababu za babku se sníženou cenou podle velikosti příslušné vady potisku.

Sami jsme se nějaký čas potiskem trápili a snažili se u našeho českého dodavatele reklamovat všechny látky s nepřesným potiskem a jinými barvami. Povedlo se nám nastavit takové podmínky, aby se v barevných odstínech už neopakoval tak velký rozdíl, jaký se už párkrát stal. Dáváme si tedy záležet, aby zkombinované hračky ze stejné kolekce měly stejný barevný odstín a pokud to tak zrovna není 100% zaručené, upozornění je vždy u produktu napsané. Nicméně je třeba nezapomínat na důležitý fakt, že se jedná o potisk na přírodní materiál a to vždy nese určitá rizika.