První 2 měsíce s miminkem

Myšlenky

Na začátek článku bych chtěla prohlásit, že vše, o čem píšu nejsou žádné profi rady, jde pouze o můj osobní názor a zkušenosti. Takže pokud vám vyhovovalo něco jiného nebo s něčím nesouhlasíte, určitě neberte nic z tohoto článku jako dogma. Každá máma ví totiž nejlíp, co a jak se svým miminkem :) A pokud zrovna hned neví, tak za čas bude vědět! Neberte nic z toho jako nevyžádanou radu, spíše takový soupis pocitů a tipů od matky, co je matkou jenom 2 měsíce.


V minulém článku jsme končili odchodem z šestinedělí v porodnici a v tom dnešním bych chtěla přiblížit naše první 2 měsíce s Josefkou doma. Co se mi povedlo odladit a jak, co jsme nejvíc využili, co pomáhalo, co naopak vůbec apod. Tenhle článek bych sama chtěla číst před porodem a škoda, že jsem ho nikde nenašla. Ušetřilo by se možná hodně slz a zbytečného trápení. Všude je milion textů a videí o porodu a jak se na něj připravit, ale skoro nikde se nepíše, co přijde potom. Dalo by se říct, že to je mnohem důležitější a náročnější. Porod trvá jen pár hodin (u mě teda 48 haha), ale miminko už budete mít napořád :D Tahle myšlenka je mimochodem nejvíc děsivé zjištění, hned jak zavřete dveře od bytu, když vás přivezou z porodnice domů.


Ty mrňavý nohy jsou tak rozkošný... každý den z prstíčků vytahujete nachytané chlupy :D

V první řadě. Největší zjištění: NIC, CO SE DĚJE V ŠESTINEDĚLÍ NENÍ NAFURT. Slibuju! Všechno se každým dnem lepší, vy sama jste postupně jistější, miminko chytřejší a míň plačtivý … prostě komplet vše hrozný, co proběhne, je jen dočasný. Tuhle mantru si někam napište a pořád si jí opakujte. Až budete brečet ve vaně nebo skákat na míči ve 4 ráno…
 



Začneme příchodem domů

Já sama jsem měla pocit, že jdu domů moc brzo. Neuměla jsem pořádně kojit, připadala jsem si strašně nepřipravená. Na šestinedělí v porodnici jste v takové bublině. O nic se nestaráte, nakrmí vás a když miminko hodně pláče, zajdete na sesternu pro radu. Zaklapla jsem za sebou dveře doma a dostala jsem strašný strach. Teď už jsem na všechno sama a nikdo mi nepomůže. Mám už navždy tohle malý tělíčko na starost a nevím co s ním. Vůbec jsem tyhle pocity nečekala, protože jsem se prostě připravovala jen na pocity u porodu a co bude pak, jsem vytěsnila.

Tipy od Jitky, jak udělat příchod domů víc v pohodě než u nás:

  • Dejte za úkol partnerovi (nebo zařiďte vy sama) ať připraví autosedačku na tu nejmenší velikost pro novorozence. My jí řešili až u auta a věřte mi, že s křičícím miminkem v náručí ve stresu, to nebude moc prima zkušenost hned na začátku :D
  • Najděte hlídání na prvních pár dní pro svoje mazlíčky. Budete mít co dělat sama se sebou a nechcete řešit ještě kňučící a nervózní mazlíčky z nové situace. Za mě je mnohem lepší mít klid, v pohodě si vše doma zajet a pak až je seznamovat.
  • Domluvte si s mamkou nebo někým jiným, ať vám v den příjezdu připraví jídlo třeba na 2-3 dny do lednice. Nejlepší je vývar. Do porodu jsem asi 4 roky nejedla maso. S kojením a regenerací těla to ale dál nešlo… Jíst polívky z hovězího, bylo jako nasávat energii ze slunce :D Připadala jsem si vždycky nad talířem jako hladovej vlk, co nejedl roky.
  • Ideální je domluvit si na další dny výpomoc. Třeba jednu z maminek nebo ségru. Pamatuju si jak asi 3. den šílený krize přijeli naši a mamka uklidila celej byt, táta opravil vše, co bylo rozbitý… já usnula v ložnici… malou měla máma… Josef mohl konečně vypadnout ven. Bylo to jako znovuzrození. Jsem strašně vděčná, že je mám, protože je mi jasný, že všichni tohle štěstí nemají. Teď se vám to možná zdá divný, chcete mít přece s miminkem a partnerem svůj klid, ale věřte mi, je to ty první dny docela peklo :D Jenom množství oblečení a plen, co budete mít v koši na prádlo…
     


Starejte se nejen o miminko, ale taky o SEBE

Očistky jsou celkem peklíčko. Ta rána, kterou po sobě uvnitř vás nechá placenta, je velká jako fotbalový míč a tělo se samo nějak zahojí, což neuvěřitelný stejně jako to, jak brzo se vaše obří břicho zase stáhne. Netušila jsem, že trvají ale tak dlouho! Myslela jsem, že očistky si prožijete prostě v porodnici a konec. PRD. Doma jste pořád ve sprše. Kdykoliv miminko usne jdete se umejt… Připravte si do ní předem Herbalon mýdlo na spodek, poporodní vložky a ty papírový utěrky, co jsem radila i do porodnice.

Větrejte! Je docela náročný, najít si pro sebe minutku a lehnout si na tu jednorázovou podložku a nechat větrat spodek, ale zkuste jí najít třeba jednou za den. Doporučuju mazat Hema gelem po koupání anebo Betadinou v masti. Větrat by se měly i bradavky, takže můžete vše najednou :D No a doporučuju se tam moc nekoukat, já to udělala a jela rovnou na ambulanci do porodnice :D Tam mi řekli, že to je normalní a že takhle otřesně vypadat má… každopádně ani teď po těch 2 měsících to teda není hezký pohled, tak se raději nekoukejte a ušetříte si šok.

Bradavky – měla jsem velkýho strašáka od kamarádek – prasknutí bradavky a její krvácení. Takže jsem je poctivě mazala celou dobu v porodnici Purelanem a domů si koupila i ty stříbrný kloboučky (tip: na Vinted je jich plno z 2. ruky). Nosila jsem je na noc ty první dny. Měla jsem štěstí a ušetřila jsem si je od zranění!

Dokonalé místo na relax a odpočinek je vana nebo sprcha. Zavřete se tam kdykoliv na vás přijde blbá chvilka. Jen sedět a nechat si téct na krk horkou vodu, byla ta největší odměna za celej den :D

Hormony – jedna velká hrůza, která asi nemusí potkat všechny, ale mě teda slušně srazila na kolena. Tím, jak jste sama celá rozbitá, miminko brečí, vy si připadáte naprosto neschopná a do toho ukrutný nevyspání, na který ještě nejste zvyklá… Kompletně to s bláznivýma hormonama složí i silnější jedince, které to překvapí asi nejvíc (já se hlásím).
 


Přejdeme k vašemu novému životu.
Celé dny a noci se točí stále dokola ten stejný scénář:

Kojení – Přebalování – Uspávání – Hraní


Až si miminko přinesete domů, koukněte se s partnerem na tohle video:
(
Dunstan Baby Language on Oprah Show)


Škoda, že jsem ho objevila až teď na konci 2. měsíce! Je to totální prozření. Miminko totiž vydává fakt jen tyhle zvuky a teď když člověk ví, co znamenají… nejlepší překladač na světě! Když totiž miminko brečí, týká se jedné z těch věcí, co jsem psala výše.
 



Tak a teď se jdeme podívat na jednotlivé části tohoto zábavného kolotoče:

Kojení

První rada: Než půjdete rodit, zjistěte si v okolí laktační poradkyně (klidně 2, nemusí vám hned ta první sednout). Koukněte třeba sem. Měla jsem si jí sama domluvit hned v porodnici na první den domů. Zbytečně se pak trápíte sama doma a brečíte nad tím, jaká jste děsná matka, co neumí ani nakojit svý dítě. Je to jako s řízením auta, taky vám nejdřív někdo musí ukázat, jak na to. V porodnici na to sestry nemají kapacitu a je škoda to alespoň nezkusit. Protože co si budeme říkat, kojení je dost praktický oproti ohřívání příkrmů…

Všude se píše, nekojte míň jak za hodinu. Pište si, kdy kojíte… apod. Nejlepší je prostě kojit, když miminko křičí NEEENEEE z videa :D Dáte prso (nebo lahvičku), je konec problému a všichni jsou spokojený. Třeba v létě (Josefka je červnová) pijou opravdu často, protože mlíko je jejich jediná tekutina.

Dobrá vychytávka (od jedné z vás) je gumička na ruce. Dáte si na zápěstí náramek nebo gumičku do vlasů na stranu, kde jste kojila naposledy a víte jaké prso vytáhnete příště.

Velké zjištění pro mě samotnou bylo, že pěkně bolí (nebojte přejde to, teď už je kojení docela pohoda). Taky to, že když kojíte na úplném začátku, bolí ten proud mlíka, a navíc se vám k tomu zavinuje děloha, a ta bolí taky pekelně. Pokud vám navíc popraská bradavka, musí to být utpení na maximum. Tak si je poctivě mažte, větrejte a kloboučkujte, než k tomu dojde :D

Věděli jste třeba, že mléko neteče z jedný velký dírky uprostřed (moje domněnka), ale jako sprcha a různě do stran? :D

Pokud se jednoho dne jako já probudíte s šíleně nalitýma prsama radím toto: Koupit si ty nahřívací polštářky v lékárně, dělají se i tyhle speciální na prsa. Horké přikládat před kojením (boule z mléka se hezky prohřejí a odtečou, super je i horký proud vody ve sprše), ledové zas třeba večer na spaní. Taky je super ta ruční odsávačka, mě stačilo jen jeden den odsávat – pak už se prsa srovnala a nenalévala se tolik.

Zkuste co nejvíce větrat prsa mimo ty polštářky do podprsenek. Můžou se zapařit a pak vzniká nějaká moučnivka (bílý hnus co se pak dostane i do pusinky miminku).

Velký téma, který docela změnilo vše je KRKÁNÍ. V porodnici mi řekli, že kojené děti se odkrkávat nemusí. Tak jsme to první dny vůbec nedělali. Pak nám můj táta předvedl, jak odkrkával mě a hned bylo po pláči. Dneska si někdy nekrkne, někdy jo. Moc to nehrotím… ono, když pak miminko položíte a málo si odkrklo, vypustí zbytek do pleny (kterou doporučuju dávat všude, kde mimino leží) a je taky dobře.

Kojení v noci – po několika týdnech jsem se naučila konečně se vyspat! Jediný, co potřebujete je naučit se kojit v leže (velký prsa jsou trochu oříšek, ale jde to!). Já to dělám třeba tak, že Josefku uspíme a uložíme do postýlky, ta se pak kolem 3-4 hodiny budí a já si jí vytáhnu mezi nás do postele, nakojím v leže. U toho usne (většinou ihned, někdy stačí pár skoků na míči) a vy jen zandáte prso a spíte dál. Nejlepší je si připravit k posteli i plínku a přebalovat po tmě, nic nečistit mokrým ubrouskem (to by jí probudilo) a pomaloučku aby se neprobudila. Dříve jsem malou vzala do vedlejší místnosti, nakojila, pak přebalovala na osvětleném přebalováku. Tím jsem jí i mě totálně probudila a ve 4 ráno jsme pak spolu trávily dlouhý noční čas na balonu :D Když pak konečně usnula, byla jsem tak probuzená, že jsem si místo spánku zapnula v obýváku Netflix a celý den byla totálně nemožná. První dny s miminem budete v noci i jíst. Já měla v lednici připravený jogurt s musli a ovocem a vždycky po kojení a uspání jsem se šla nafutrovat. U jídla jsem koukala na seriál a měla takovou svojí noční chvilku pro sebe, kdy se člověk cítil jako dřív a docela mě to uklidňovalo, a i jsem se na noc těšila :D Já koukala i u kojení ve dne na seriály (doporučuju třeba Panství Downton). Člověk nemyslel na to, jak ho píchá v prsou a trochu si odlehčil hlavu a myšlenkám. Super jsou i podcasty (třeba ty o mateřství, výchově apod.). Ke kojení v noci mám ještě jednu vychytávku. Štve mě spát v podprsence a nedávno jsem si ty kolečka na prsa nalepila přímo zevnitř na spací tričko a taky to funguje :D
 


Manželé poprvé mezi lidmi a stejně sedí mimo a čumí do vajíčka na spící mimino :D


Přebalování

Připravte se, že toho bude opravdu hodně :D Překvapilo mě, kolikrát za den jsem na začátku stála nad přebalovákem. A jak budete happy za každý prd, který uslyšíte. Plná plena totiž znamená, že mimino nic netrápí a nepláče.

Můj tip na přebalovák: Na jakoukoliv komodu, co máte doma, se dá koupit jen nástavec, který po odrostu dítěte prostě zase schováte a nemusíte kupovat celou skříň.

Při každém přebalování by se mělo miminko pokládat na bříško (pokud jste zrovna nekojila). Už od prvního dne a klidně fakt pokaždé, kdy leží na přebalováku. Přivedlo mě na to video od MK Life a nikde jsem nedočetla nebo mi o tom neříkala ani praktická doktorka.

Další věc, kterou jsem se dozvěděla od ségry Josefa: Holčičkám by se měl jejich spodek pořádně čistit. Detailně a každý den tím ubrouskem roztáhnout od sebe všechno, co má od sebe být :D Protože prý pak srůstá. Tak pokud máte holčičku pozor na to.

Miminka nemají dobře vyvinutá střeva asi do 3. měsíce. Což jim dělá neplechu v břiše a neumí se pořádně vyprdět. Hned v porodnici kvůli tomu hodně pláčou a pomáhá na tohle cvičení:


Nejdřív kakají smolku (černá stolice), která jim jde špatně vytlačit a musí se tomu pomáhat (stlačit nožičky na bříško – zeptejte se sestry na šestinedělí, mě to tam naučili taky). Pak se stolice změní na žlutou – míchaný vajíčka :D Dobrý je, že moc nesmrdí a přebalování (hlavně pro chlapa) není takový utrpení :D

Na přebalováku budete potřebovat první měsíce jenom:

  • vlhčený ubrousky (nebo jako já perlan, který namáčím vedle v misce do vody)
  • pleny (DM XS je super na začátek, pokud budete mít malý miminko jako my)
  • líh na pupík a takový ty papírový čtverečky z lékárny
  • olej na tělo z lékárny
  • krém na zadeček (jak říká naše doktorka, musí se tam vytvořit bariéra mezi kůží a hovínkama) – weleda, rybylka nebo třeba sudo krém.
  • Indulonu na suchá místa – hodně se jim loupou ručičky a nožičky. Taky mají občas pupínky na obličeji, ale s tím nemusíte dělat nic. Samo to za pár dnů přejde (já dávala černý čaj a stejně nic moc nefungovalo).

    Všechno ostatní je zbytečný. Nic z toho, co jsem nakoupila navíc, jsem ještě nepoužila.

Lékárnička může obsahovat jenom něco na prdy (my dávali Espumisan – je banánový a chutná jim to). Vše ostatní koupíte, až nastane nějaký problém. Navíc mám jen něco na teplotu, pro první záchranu třeba v noci.

U přebalováku je dobré nějaké tlumené světlo. Lampička, kterou zapnete až budete přebalovat po koupání, aby už se mimino navodilo na atmosféru nočního spaní.

 


Ségra zachraňuje situaci a jde chodit s nosítkem a matka jde spát do skladu v Ababu :D


Uspávání

Tohle je obří šílený téma. Kdykoliv jsem něco dala na IG do stories přišlo mi milion nevyžádaných rad a upozornění, co vše děláme blbě. Tak raději nebudu moc rozmazávat, co máte dělat :D Doporučuju si třeba projít třeba IG profily, které se spánku věnují a udělat si vlastní názor.  
IG profily o spánku: @spanekmiminek, @babiesandsleep, @prosimspinkej 

Tipy od uspávačů Jitky a Josefa:

  • Skákání na gymnastickém míči (Josef ho nenávidí a prý ho pak obřadně rozřeže na kousky haha. Obecně houpavé a skákavé pohyby, co napodobují pocit chůze, když bylo miminko v břiše, fungují na jedničku. Takže třeba Hojdavak, houpání v náručí, kolíbka, houpavý kočárek apod.
  • Zabalený ručičky – Miminko má první měsíce takový reflexy a rozhazuje ručičkama. Jedná se o pud z časů, kdy se mláďata nosila na břiše a držela se chlupů. Miminko rozhodí ručičkama ze spaní a snaží se něčeho zachytit :D Což je krásný, ale pokaždý se tím probudí a poškrábe na obličeji. Všude se píše, že nemáte tyhle reflexy moc potlačovat apod. Jenže když vám mimino nespí celou noc, už jste prostě s nervama v kýblu a moc rádi, jim ty ruce trochu zabalíte :D Učili mě to v porodnici – zavinou se plenkou k tělíčku a miminko si připadá přitlačené jako v břiše a spokojeně usne. Prodávají se i takové zavinovačky Swaddleme, ale nám fungovala víc ta klasická plena přehnutá na trojúhelník.
  • Dobrý je odpozorovat, kdy je miminko už unavený a začít uspávat až potom. Pozná se to třeba tak, že kouká na blba na jedno místo, zívá, má takový skelný očička nebo brečí tím zvukem z videa :D
  • Dudlík – taky obří téma a nenáviděná věc, ale nám pomohl fakt hodně. Jediný, který teda naše dcera přijala, byl ten od značky Bibs, protože nemá plochý tvar (prso taky není ploché no..) a je z kaučuku, což připomíná bradavku víc než silikon. Jen pozor, prý brzo degradují a je lepší jich koupit víc, protože se ta sací část zvětšuje. Mimino si prý pak zvykne na tu velkou bambulku a nechce pak nový :D Jo a žádné dudlíky nejdřív nekupujte. Dostanete jich milion zdarma jako dárky různě v porodnici a u doktorky. Můžete zkusit, zda zabere ten zdravý na zuby a až pak řešit jiné.
  • Ukolébavky – my jdeme stále dokola Černé oči jděte spát, Večerníčka, Mravenčí ukolébavku, Bláznovu ukolébavku a Hoho watanay. Vytiskli jsme si texty na papír a zpíváme skoro při každém uspávání… jak už je na ně navyknutá, tak pak stačí jen začít Černé oči děté spát… a už má škvírky :) Super je si tyhle rituály udělat i u kojení. Třeba hlazení po hlavičce a nosánku, miminko pak s tím dobře usíná i v postýlce a po probuzení stačí párkrát pohladit a znovu usne.
  • Taky existuje něco jako čarovná hodinka, což je večerní doba, kdy miminko brečí a nemá důvod. Nejde moc utišit a musí se počkat, než to přejde samo…
  • Na přenášení do postýlky doporučuju počkat minimálně 10 min. Já zkouším nožičky a ručičkyt, jestli jsou dost gumový a už pořádně zabrala :D Jinak se vám probere hned po položení a můžete začít znova.
  • V postýlce se nám osvědčila péřová zavinovačka, která miminko hezky obejme. Josefka nesnášela prostor a moc místa jí ihned probudí, takže my máme v postýlce střídavě i hnízdo nebo zavinovačku…
  • Skvěle na uspávání a uklidnění funguje i koupání. Takže my koupeme každý den (i když se doporučuje opak), protože to miluje a vždycky se tak hezky připraví na dlouhý večerní spánek.
  • ŠUM – velký pomocník hlavně ze začátku. V mobilu je spousta aplikací s bílým šumem pro miminka (nedoporučuju Youtube, skočí tam reklama a máte vzbuzeno, taky je super Spotify). Připomíná jim šumění krve a zvuky z dělohy.
  • Když selže všechno, jde na řadu nosítko a chození po terase. To je Josefova specialita, a to jí udolá skoro na 99 % vždy. Blbě se pak vyndává a přetahuje do postýlky, takže po tom saháme, když už je krizička…
  • Hezky se nám uspává v zavinovačkách, který jsem jí ušila z našeho střihu. Funguje i pletená deka
     


Z péřové zavinovačky má v postýlce takhle hnízdečko, při každým uspávání jí to protřepáváme.


Hraní neboli bdělé okno

Aby se miminku chtělo spát, musí se někde logicky unavit :D Laktační poradkyně nám říkala, že tak malý mimino, má být v bdělém stavu max 1-2 hodiny. Což teda dost často prostě nešlo a pak byl řev. Přetažený miminko je totiž démonský miminko :D
 


Kopat do jezevce jí baví dlouhé minuty :D

Super jsou kontrastní kartičky. My je máme na přebalováku, v kočáru, v postýlce, pověšené na hrazdičce, v Hojdavaku .. prostě úplně všude. Josefka to totálně zbožňuje a fascinovaně na ně dokáže koukat klidně hodinu. Prodávají se i knížky a leporela a ty jsou taky super. Všechno, co je černobílé bude miminko milovat. Já mám spoustu košil a šatů v týhle kombinaci a Josí po kojení dokáže koukat na můj rukáv dlouhý minuty v klidu… Hračky v této kombinaci jsou taky velký úspěch. Náš jezevec (hlavně kamarád a chrastík) je mega hit. Cestuje s náma do auta a všude možně, kde jí potřebujeme zabavit.

Pasení koníků – tím se miminko dost znaví, můžete ho před kojením napást a pak vám líp po jídle přejde do spánku.

Kolotoč nad postýlkou (tohle začne fungovat až asi po měsíci) je taky dobrá zábava po probuzení. Hned nebrečí a má lepší náladu…

Do dvou měsíců nic jinýho než černobílé karty, hračku a knížku nepotřebujete. Miminko ještě nic nedokáže chytit do ruky a nic jiného snad ani nevidí, co tak pozoruju. Takže další harampádí můžete pořídit až potom. Nebo počkat, co vám, kdo nakoupí :D A že toho bude, nebojte…
 


Kontrastní karty jsou od značky Annie boxies a knížka Jedna dvě koukáme!

Co si za mě připravit domů před porodem:

  • Oblečení velikosti 50–56 – ideálně jenom dupačky (ty celé overálky) s nožičkama a přehrnovacíma ručičkama. Na zip nebo cvočky po celé délce. Pokud je léto, tak ještě body s dlouhým rukávem. Ty nejmenší miminka vůbec nevyužijí svetry, tepláčky, krátké rukávy, šatičky apod. Vypadají roztomile, ale jen tak na fotku. V provozu je to jen pro zlost.
  • Klasické bavlněné bílé pleny – milion kusů. Zkuste se zeptat příbuzných, já jich spoustu dostala po někom. Není jich nikdy dost, stále totiž utíráte různé tekutiny z čehokoliv a kohokoliv milionkrát za den :D Ty potištěné potřebujete tak 2 k doktorce, jinak pořád jen vyváříte ty bílý klasiky.
  • Poporodní vložky (klidně 4 balíky) – ano stále je budete potřebovat a překvapilo mě, jak dlouho. V lékárně mají pak i nějaké menší velikosti, ale já používala první týdny stále ty obří z porodnice. Pořád jsem pro ně musela posílat manžela :D a skoro nikde je nemají!
  • Vybavení:
    Sedátko Babybjorn – totální pomocník na odložení miminka, když si chcete dojít na záchod nebo ohřát jídlo. Ty mini miminka tam nemají být moc dlouho, ale na krátké pohoupání a uklidnění situace je skvělý. Doporučuju koupit i druhý obal (když byla nehoda, modlila jsem se, kdy už konečně uschne…).

    Hojdavak – To samé, také dobrý odkladač a uspávač. Ležíte na gauči vyřízený a jen jedním prstíkem houpete provázkem. Zkuste si ho třeba jen od někoho půjčit, nějaká miminka ho podle vašich recenzí nesnáší. Existují i půjčovny věcí na mimina (třeba Ebuu).

    - Hrazdička – Je super nad sedátko Babybjorn, až začne objevovat ručičky máte zábavu bez pláče na dlouhé minuty.

    Hnízdo – občas byla malá nedoložitelná do postýlky. Nevíme proč, ale do hnízda uprostřed postele se nechala dát ze začátku líp. Měla jsem jedno na gauči a jedno v ložnici. Super je i tohle menší hnízdečko do kočárku. Josefce se tam hned víc líbí.

    Gymnastický míč – někde si ho zkuste půjčit, má ho doma spoustu lidí a za zkoušku nic nedáte. Já ho miluju! Skáčete na míči a u toho koukáte na seriál, abyste nemysleli na bolest zad a křeče v rukou :D
     


Pěnové puzzle jsou z Pěnové hračky (vybrala jsem jen jednu barvu a z té to poskládala na jejich webu).


Celé tohle období je jedna velká zkouška i pro váš vztah. Dost mě překvapilo, jak strašně málo času máte na sebe, na partnera na cokoliv dalšího. Skvěle o tom mluví v tomto podcastu, který moc doporučuju. Ale LÁSKA, o které se všude tak mluví, ta opravdu přijde a je neuvěřitelně silná. Nedovedla jsem si představit, jak budu mít to malé v břiše ráda. Víc než manžela? Jde to vůbec? Jo jde a asi tak o 100000 % víc :D Každopádně nemusí přijít hned, jak vám malé tělíčko položí na prsa. Mě samotné to naskočilo až druhý den v porodnici, kdy malá měla záchvaty pláče a jinde, než na mě spát nechtěla. Ta noc všechno otočila a z traumatu při porodu se stala láska největší. Někomu prý začne až doma, tak se určitě připravte, že třeba nebudete zamilovaná ihned první vteřinu, a že to nic hrozného neznamená, prostě naskočí později. Přesně si pamatuju moment, kdy se na mě po probuzení poprvé usmála a ten pocit, co se vám rozlije všude po těle, stojí za všechny ty probrečený noci a nevyspalý rána.


V prvních dnech byl kočár peklo, ujeli jsme vždycky jen pár metrů a byl řev ... nebojte přejde to... 

Jsem se rozepsala a upsala k smrti :D Doufám, že moje snažení mezi uspáváním Josefky bude mít pro někoho význam a pomůže pár nastávajícím maminkám. Snažte si všechny ty momenty užívat na maximum. Jak se všude říká, uteče to šíleně rychle!

Jitka

 

PDF střih  / Hnízdo & kousátko PDF střih  / Hnízdo & kousátko

PDF střih / Hnízdo & kousátko

Střih na hnízdečko pro miminko a ušaté kousátko. Ideální šití pro začátečníky. Video návod najdete v odkaze dole pod produktem. Jedná se o PDF střih k vytištění - neposíláme vytištěný poštou. Hnízdečko je prodlouženého střihu (tedy vydrží vám déle než klasické). Lehátko je dlouhé 70 cm. Celková délka hnízda je 108 cm. Dřevěný kroužek na kousátko najdete zde na eshopu: Velký dřevěný kroužek Upozornění: Střih je posílán automaticky až po připsání platby na účet. Pokud tedy chcete šít ještě dnes, doporučuji online platbu kartou :) Email se střihem může zapadnout do jiné složky (Spam, Promoakce a další vedlejší složky v emailu)

75 Kč
skladem
PDF střih / Zavinovačka & osuška PDF střih / Zavinovačka & osuška

PDF střih / Zavinovačka & osuška

Online střih k vytištění na zavinovačku se šněrovací vázačkou. Ideální pro začátečníky. Video návod najdete v odkaze dole pod produktem. Jedná se o PDF střih k vytištění - neposíláme vytištěný poštou. Střih lze využít i na rychlozavinovačku na suchý zip (na střihu je zakreslen) nebo na froté osušku. Pokud nepřišijete části zavinovačky k sobě, můžete jí mít oboustrannou.   Upozornění: Střih je posílán automaticky ihned po připsání platby na účet. Pokud tedy chcete šít ještě dnes, doporučuji online platbu :) Email se střihem může zapadnout do jiné složky (Spam, Promoakce a další vedlejší složky v emailu).

75 Kč
skladem
Kamarád / Jezevec Kamarád / Jezevec

Kamarád / Jezevec

Nohatý kamarád do nejmenších rukou. Ideální parťák na uspávání miminka i větších dětí. Je neocenitelným kamarádem pro zklidnění dětí, pomáhá navodit pocit bezpečí a pohody. Hebké bambusové froté na nožičkách zvládne utišit a zabavit každé miminko. Bambus je přirozeně antiseptický, super savý a uschne závratnou rychlostí. Úzké nohy se snadno uchopují i miminkům. Plyšák se tak stane prvním nerozlučným kamarádem vašeho dítěte. Díky kvalitnímu zpracování vydrží se svým malým majitelem od kolébky až do školky. Na zadní straně jezevce najdete nové světle šedé froté. POZOR: Jezevčí kámoši se nesmí prát v ruce. Může pak dojít k flekatění černého potisku. Vždy celý produkt prát jen v pračce na 30°.   Jsem šitý v České republice za férových podmínek. Autorský potisk je navržený Jitkou, autorkou Ababu. Kvalitní materiály a přesné šití zaručují, že vydržím i pro další miminka v rodině. Tisk na látce je nesmrtelný. Mám certifikát pro miminka. Hračka splňuje veškeré normy EU pro děti od 0 let.

890 Kč
skladem
Muchláček / Jezevec Muchláček / Jezevec

Muchláček / Jezevec

Heboučký kamarád do nejmenších rukou. Ideální pomocník k uspávání miminka. Je neocenitelným kamarádem pro zklidnění dětí, pomáhá navodit pocit bezpečí a pohody. Heboučké froté na bříšku utiší a zabaví každé miminko. Muchláček se stane prvním nerozlučným kamarádem vašeho dítěte. Přední strana z bambusového heboučkého froté je super savá a odvede veškerou vlhkost při ocucávání. Bambus je přirozeně antiseptický a uschne závratnou rychlostí. Na přední straně jezevce najdete nové světle šedé froté. POZOR: Jezevčí kámoši se nesmí prát v ruce. Může pak dojít k flekatění černého potisku. Vždy celý produkt prát jen v pračce na 30.   Jsem šitý v České republice za férových podmínek. Autorský potisk je navržený Jitkou, autorkou Ababu. Kvalitní materiály a přesné šití zaručují, že vydržím i pro další miminka v rodině. Tisk na látce je nesmrtelný. Mám certifikát pro miminka. Hračka splňuje veškeré normy EU pro děti od 0 let.

690 Kč
skladem
Chrastík / Jezevec Chrastík / Jezevec

Chrastík / Jezevec

Chrastítko do nejmenších ruček. Chrastík je parťák pro miminko, který podporuje motoriku a sluch. Tvar a velikost chrastítka je ideální do malých dětských ruček. Při pokusech o první úchopy jemně chrastí. Na zadní straně má poutko, díky kterému se snadno připevní na hrazdičku nebo ke kočárku. Šňůrka je na zadní části umístěna tak, aby byla hračka vyvážená a skutečně koukala přímo na miminko. Zadní strana z bambusového heboučkého froté je super savá a odvede veškerou vlhkost při ocucávání. Bambus je přirozeně antiseptický a uschne závratnou rychlostí. Hračka je balena volně na dárkovém závěsném kartonu. POZOR: Jezevčí kámoši se nesmí prát v ruce. Může pak dojít k flekatění černého potisku. Vždy celý produkt prát jen v pračce na 30.   Jsem šitý v České republice za férových podmínek. Autorský potisk je navržený Jitkou, autorkou Ababu. Kvalitní materiály a přesné šití zaručují, že vydržím i pro další miminka v rodině. Tisk na látce je nesmrtelný. Mám certifikát pro miminka. Hračka splňuje veškeré normy EU pro děti od 0 let.

420 Kč
skladem
Pacička / Jezevec Pacička / Jezevec

Pacička / Jezevec

Závěsný pomocník, který nedopustí ztrátu oblíbeného dudlíku nebo kousátka. Tahle pacička chňapne a nepustí. Pacička jemně šustí, podporuje motoriku a bystří sluch miminka. Z druhé strany je savé froté, ideální k pohlcování slin při ocucávání. Dřevěný klip je kvalitní český výrobek, který se snadno otevírá a jeho kovové části neobsahují nikl. Dva bezpečnostní dýchací otvory pak předejdou udušení miminka. Nejen v kočárku ušetří pacička spoustu času s hledáním dudlíku, který zůstane už navždy čistý. Závěs na šidítko má evropský certifikát splňující přísné bezpečnostní předpisy a není určen na hraní. Součástí je i elastický silikonový kroužek, který pasuje na většinu dudlíků na trhu. Dodáváno na závěsném dárkovém kartonu.     Jsem celá vyrobená v České republice za férových podmínek. Autorský potisk je navržený Jitkou, autorkou Ababu. Kvalitní materiály a přesné šití zaručují, že vydržím i pro další miminka v rodině. Tisk na látce je nesmrtelný. Mám certifikát. Pacička splňuje evropskou normu EN 12586:2007+A1, tedy přísné nároky na bezpečnost závěsů na šidítka.

290 Kč
skladem