Zachraňme krabice!

Myšlenky

Už jsou tu zas Vánoce a e-shopy posílají tisíce balíčků k vašim dveřím. To znamená tisíce krabiček, které pak hodíme do modré popelnice. Většinou jde o úplně nové lepenkové krabičky, za které by vám skoro každý e-shop utrhal ruce. Papíru, lepenky a kartonu je velký nedostatek a potýká se s tímto problémem momentálně každý, kdo podniká s čímkoliv. Protože do papíru nebo kartonových obalů se balí skoro všechno.

Včera jsem viděla skvělou výzvu u obchodu na Letné – pod7kilo. Za krabičky nabízí od okolních sousedů podnikatelů poukazy na kafe nebo zmrzlinu. Více si o tom můžete přečíst tu:

My už tohle občas také děláme. Někteří nám nosí krabice pravidelně anebo přijedou z druhého konce Prahy s plným autem krabiček. Taková námaha pak nezůstane bez odměny… Každopádně teď tomu chceme dát oficiální pravidla.

Jaké krabičky nám můžete nosit?

  • Malé rozměry – ideální velikost je pro nás krabice od bot (krabice od bot jsou pro vás poklad, přesně se do nich vejde náš kamarád a knížka). Krabičky mohou být i o trochu větší (třeba zásilky ze Zalanda/HM apod.) ale vždy nižší výšky. Velké krabice třeba od mikrovlnky už tady bohužel nevyužijeme. Nejmenší velikost, kterou Zásilkovna bere je velikost pohlednice, takže menší krabičky už posílat nemůžeme.
  • Čisté a klidně potištěné – Na kráse nám nezáleží. Stačí nám, když bude krabička čistá a nebude moc potrhaná. Musí se dát hlavně zavřít, aby do ní nebylo vidět (takže krabičky s průhledem se nám moc nehodí).

Kdy a kam je nosit?

  • K nám do prodejny Ababu – Šmeralova 6, Praha 7. Jsme tu většinou už od 10:00 do 18:00. Pokud nám dáte vědět můžeme tu být i trochu déle a počkat na vás, pokud pojedete třeba z práce.

Za 10 krabiček máte u nás dárek podle svého výběru. Máme Ababu magnetky, odznáčky, omalovánky nebo třeba látku na ušití taštičky pro tvořivé duše.

Ještě jedno info na závěr, pokud nemáte cestu kolem a jste z jiného města krabičky raději nabídněte jinému obchodu v okolí. Celý seznam chtivých obchodů po krabicích najdete zde: Kam s ním?

Pokud by se obaly vezli autem za nimi desítky kilometrů je to mnohem horší, než když je hodíte na recyklaci ve vašem městě a tento ekologický koncept by nedával smysl.

Děkujeme za všechny krabice! Ani nevíte, jak to ulehčí celé ekonomice a planetě. Nemusí se nic nového vyrábět, protože každá krabice se dá použít klidně 10x. Byla by škoda jí hned po jedné cestě vyhodit.