Jak nepropadnout koroní depce v podnikání?

Myšlenky

Včera jsem měla v hlavě jediné slovo - VDĚČNOST. Vděčnost za to, že mám Ababu, svoje super zákazníky a že funguju vlastně skoro na 99% online a netýká se mě tedy tolik dopad současné hrůza situace.

Jsem neskutečně šťastná, že díky Ababu mohu zajistit práci i dalším lidem. Dominika pro vás každý den balí balíčky (a že jich poslední dobou chodí!), Martina zas štítky a faktury, Pavla může díky objednávkám šít další hračky a pán, co nám vyrábí kroužky, už týden v kuse brousí jen dřevěná vajíčka :D

Přemýšlela jsem, jak pomoci vám, kdo takové štěstí nemáte a máte třeba jen kamennou prodejnu a celou práci děláte offline. Zkusila jsem se vcítit do takové situace a sepsala jsem seznam věcí a plánů, co bych dělala já.

 


1) Úklid v podniku i v hlavě

První, co mě napadá jako první, je generální úklid. Na začátku roku jsem něco podobného udělala doma a je to neuvěřitelná úleva. Nemít kolem sebe miliony krámů a zbytečností, je lepší jak sezení u psychologa. Člověk si vyčistí prostředí a hlavně hlavu. Vyklidila bych si celou provozovnu (pokud jí dokonce máte třeba několik let, bude to určitě jenom k dobru), vytahala bych všechny šuplíky, sundala všechno zboží. Kompletní debordelizace prostoru. Zkuste třeba techniku úklidu domácnosti od Marie Kondo, platit bude stejně dobře i na nebytové prostory. Všechny výstavní regály a stojany bych vyklidila, pořádně umyla a případně přetřela/opravila. Zkuste si třeba přeskládat regály jinak, ať máte po otevření změnu a čerstvý vítr…

 


2) Online refresh

Máte sociální sítě? Moc se o ně nestaráte? Kdy jindy se na to zaměřit, než teď když má člověk fůru času. Zkuste se zaměřit na logo, vizuální styl značky. Máte pěkný vizitky? Nebo jsou staré 10 let? Zkuste oslovit nějakého začínajícího grafika nebo ilustrátorku.. Nebude chtít tolik a můžete dát někomu šanci zkusit pracovat pro firmu a třeba si něco přivydělat (když nechodí do školy, bude mít třeba i čas a chuť). Najdete je třeba ve skupině Grafici na Facebooku. Online se týká třeba i Instagramu. Můžete si naplánovat příspěvky, vymyslet koncept profilu (budete tam třeba sdílet recenze nebo výrobky?). Vyměnit úvodní fotku na Facebooku. Vymyslet si soutěž pro fanoušky. Začít psát blog o své značce? Co třeba Google? Jste na Google mapách a máte tam všechno hezky vyplněné? Na tohle si rozhodně přečtěte knihu Jak na sítě, rozhovor s autorkami přikládám níže:

 


3) Nakopnutí až zase otevřete?

Na co jste neměli nikdy čas? Co jste odkládali sto let a kvůli provozu nešlo? Vždycky jste chtěli třeba udělat novou kolekci? Novou věrnostní kartu pro klienty? Vymalovat? Přefotit všechny produkty? Přetextovat firemní web? Máte zastaralou nabídku online? Tento bod se bude hodně lišit podle zaměření podniku, takže si sem musí každý doplnit jinou odpověď.

 


4) Učit se a učit!

Věděli jste, že hodně firem teď nabízí zdarma online kurzy? Co třeba naučit se pořádně se sociální sítí, natáčet a stříhat videa nebo líp fotit? Na youtube je miliony tutoriálů jak třeba lépe upravit fotky na bílém pozadí, jak si založit google analytics a jak vyrobit reklamu na Facebooku. Na tyto věci nikdy nemáte čas a konečně se na to můžete vrhnout.

Zde jsou odkazy na online kurzy:

V češtině:

  • Seduo  - od angličtiny, přes obchodní myšlení, projektový management, marketingové strategie, SKLIK a další. Jsou tam v případě zájmu i placené a víc do hloubky jdoucí kurzy.
  • Vím víc - i zde se nechají najít kurzy zdarma jako například Kurz právní pomoci pro podnikatele, Projektové řízení, Jak si založit e-shop, Jak efektivně zvýšit Váš zisk a Vaše prodeje na internetu
  • Digiskills - tento web se zaměřuje především na rozvinutí počítačové gramotnosti, tzn. pokud přemýšlíte o tom, že byste chtěli začít více používat digitální nástroje, zde najdete jednoduché a přehledné návody jak na to.

V angličtině:

  • Pro ty, kteří si rozumí s angličtinou je tu stránka COURSERA bezbřehá studnice poznání, a to od podnikání, marketingu, osobní rozvoj až například programování. Některé kurzy zde jsou přímo od špičkových zahraničních univerzit (jako je například Stanford, Harvard a další), je však třeba mít na paměti, že kurzy zde trvají v řádech malých desítek hodin a jsou poněkud sofistikovanější. I zde se nechají nalézt kurzy zdarma případně za velmi symbolické ceny.
  • Pokud byste chtěli pilovat jazyky tam všemi deseti doporučuju mobilní aplikaci DUOLINGO, která vás hravou formou dokáže pomoci zlepšit angličtinu, případně se začít nový jazyk úplně od píky. Josef se takhle například naučil na Kanárech základy Španělštiny, se kterými jsme si celou dovolenou vystačili.

Zkuste třeba e-shop nějakého knihkupectví. Tady je seznam knížek, které doporučuji já:

(Retrohraní určitě ocení maminky se znuděnými mláďaty)

Další skvělá věc jsou odborné podcasty. Miluju hlavně ty od Forbesu o podnikání. Dají se poslouchat i při úklidu, procházce venku nebo třeba vaření. Já osobně u každého pečení/vaření jedu podcasty na mobilu na poličce :D Tady je výběr toho, co poslouchám pravidelně:

  • Forbes Česko, Deep talks, Na vlně podnikání, Czechcrunch podcast, O kousek blíž, Click bait

 


5) Jak dlouho bude zavřeno? Nemůžu pomoct zatím jinde?

Bohužel nikdo netuší, jak dlouho bude tahle hroznost trvat. Napadá mě ještě jeden bod, až budete mít všechny předchozí odškrtnuté. Zkuste se ve svém městě poptat, kde hledají brigádně výpomoc. Třeba lesy hledají lidi na sázení stromků nebo zkusit sbírat chmel, to by mohl být super relax ne?. Může se zdát, že brigáda je ve vašem věku degradace. ALE! Peníze navíc, jiné myšlenky a nikdy nevíte, jestli tam zrovna nenajdete novou kámošku nebo manžela :D

Heslo, které miluju ze všech nejvíc je:

Všechno špatný je vždycky pro něco dobrý!

 

Snad vám tenhle článek trochu pomohl, nakopl vaší depku do kouta a zrodil se vám alespoň jeden nápad, jak tenhle mezičas využít líp! Pokud ano, budu moc ráda za nápady, co sem ještě pro ostatní přidat. Pokud víte o někom, kdo se teď trápí a článek by mu pomohl, směle do sdílení!

 

Hodně sil a dobré energie posílá Jitka ❤